Malzemeler :
250 gr. Yaş tel kadayıf
1 su bardağı iri doğranmış ceviz
4-5 yumurta
Kızartmak için sıvıyağ
Şerbeti İçin Gerekli Olan Malzemeler :
1,5 su bardağı şeker
1,5 bardak su
2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı :
Erzurum yöresi ramazan ayı iftar menülerinde ve bayram tatlıları arasında yer alan kadayıf dolması ilk bakışta ağır olur düşüncesi uyandırsa da yumurta aşırı yağ çekmesini önleyeceği için sanıldığından daha uygun bir lezzettir.
Şerbetin Hazırlanması :
Önce şeker ve su bir tencereye alınır ve kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan beş – on dakika sonra limon suyu sıkılır, bir-iki taşım kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Kadayıf ne kadar taze ise sarılması o kadar kolay olur. On santime onbeş santim boyutlarında kadayıf parçası düz bir zemine kadayıfı parçalanmadan serilir. İçerisine bolca cevizi konularak kenarları içeri katlanır. Dolma sarar gibi rulo şeklinde sıkı sıkı sarılır. Bitiş kısımları altta kalacak şekilde yerleştirilir. Kadayıf bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Yumurtalar çukur ve geniş bir kaseye kırılır ve konulur, kızdırılır. Yumurtaya bulanmış kadayıf dolmaları kızgın yağa atılır ve kızartılır.
Kızartılan kadayıf dolmaları ilk sıcaklıkları çıktıktan sonra soğuk şerbetin içine atılır.
Beş dakika kadar şerbette bekletilir. Kevgir yardımı ile şerbetin içerisinden alınarak servis tabağına konulur. İstenirse üzerine ceviz de konulabilir. Cevizli Tel Kadayıf Tatlısı dondurma veya kaymak ile servis edilir. İç malzeme olarak ceviz yerine fındık veya fıstık konulabilir.
Kadayıf Dolması Tatlısı Tarifleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder