8 Temmuz 2014 Salı

Fukara Keşkülü Tatlısı

Fukara Keşkülü Tatlısı Fukara Keşkülü Tatlısı


Malzemeleri :


1 çay  bardağı badem


1,5 yemek kaşığı nişasta 4 yemek kaşığı pirinç unu


1 litre süt 1 su bardağı toz şeker


1 yemek kaşığı toz fıstık


Süslemek İçin Gerekli Olan Malzemeler :


Toz Antep Fıstığı


Hindistan Cevizi


Hazırlanışı :


Fukara Keşkülü Tatlısı tarifleri bademleri küçük bir kabın içerisinde 10 dakika kadar haşlayın, kabuklarını peçete yardımı ile çıkartın ve havanda ezin. Bir su bardağı sütü tencereye alın, içine pirinç ununu ve kaşığı nişastayı ekleyip çırparak eritin. Sütün kalanını tencereye aktarıp bademleri ve şekeri ekleyin. Karıştırarak orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. Koyulaşan keşküle toz fıstığı ekleyerek karıştırın ve ocaktan alın. Keşkülü kaselere bölüştürün, oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın ve 1 saat kadar dinlendirin .Antep fıstığı, Hindistan cevizi ile servis yapın.


Osmanlı Mutfağında Önemli Bir yeri Olan Fukara Keşkülü Tatlısının Hikayesi :


‘Adalete ve halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri, belirli zamanlarda halkın içine karışır ve dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Keşkül adı verilen kaplarda toplanan bu paralar da imaretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının bu şekilde anılmasına neden olurmuş. ‘



Fukara Keşkülü Tatlısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder